Op werkdagen vóór 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden Gratis verzending vanaf 50 euro binnen Nederland
Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Messen

De twee messen merken die wij in ons assortiment hebben zijn Global en Zwilling Henckels. Hieronder een korte beschrijving van beide merken en het schoonmaken, bewaren en slijpen van messen in het algemeen.

Global
Global is een Japans merk dat bestaat sinds 1985. Het originele ontwerp komt van Komin Yamada. Vooral de handgreep sprong eruit; de messen lijken uit een stuk te bestaan, wat voor verscheidene keurings-, en gezondheidsdiensten vanuit hygiëne oogpunt belangrijk is. Er kunnen geen etensresten in de overgang van greep naar het blad blijven zitten.
Toch bestaan de Global messen uit drie delen. Het lemmet en twee schilden gevuld met zand die samen het handvat vormen. Het zand zorgt dat het mes in balans is. De kuiltjes in het handvat geven grip op het mes, ook als deze vet of nat is.
Global gebruikt “Cromova” staal voor de messen. Deze staalsoort heeft een hardheid van 56-58 Rockwell. Dit betekent dat de kans dat het mes breekt zeer klein is en roestvorming ook eigenlijk niet voorkomt. De meeste Global messen zijn geslepen in een hoek tussen de 15 en de 17°. De meer traditioneel Europese messen worden geslepen in een hoek van 20-22°. Deze relatief kleine slijphoek en het dunne staal geven het mes bij het snijden minder weerstand en hierdoor snijden de messen gemakkelijker.
De meeste Global messen zijn aan twee kanten geslepen en dus door links-, en rechtshandige mensen te gebruiken. Dit is niet het geval bij de DEBA messen. Deze zijn maar aan een kant geslepen, voor rechtshandigen. Sommige worden ook geleverd voor linkshandigen.

Zwilling Henckels
Het merk Zwilling Henckels bestaat al sinds 1731. Dit merk onderscheid zich door de speciale techniek waarmee de messen na het smeden worden afgekoeld; ze noemen dit de “Friudur” techniek. De messen worden ijsgehard. Opgebouwde spanning verdwijnen zo uit het materiaal en het verbetert de interne structuur. Ook maakt het de kans op roestvorming klein.
Zwilling hecht veel waarde aan de kwaliteit van het staal, sinds 1965 produceren ze hun eigen staal, en hebben zo invloed op het gehele proces.

Het overgrote aandeel van de Zwilling Henckels messen zijn gemaakt van roestvast staal met 0,5% koolstof. Het resulterende lemmet heeft een hardheid van 56-58 Rockwell, dat scherp blijft, makkelijk bij de houden is met een aanzetstaal en ook goed opnieuw te slijpen is.

Reinigen, bewaren en slijpen
Voor alle messen die wij verkopen is het reinigen gelijk; niet in de vaatwasser, maar gewoon met een sopje en warm water. Ook is het verstandig om de messen niet zo maar in de besteklade te leggen. Zorg dat er een messenhoes om zit, gebruik een messenblok of magneetstrip voor aan de muur.
Kleine imperfecties aan het lemmet kunnen worden weggehaald met een aanzetstaal. Na een aantal jaren zal een mes moeten worden geslepen. Dit kunt u zelf doen mits u weet wat u doet. Het mes moet de juiste slijphoek houden, anders kan deze eigenlijk weggegooid worden. Een professionele slijper weet exact de juiste manier van aanpak, en is vaak de beste optie.